88

Phuong Dao (Betty Fvck)

Valkrets: Helsingfors

"Betty for Equality"

Stöd kampanjen

Nätbetalning MobilePay

Jag är Phuong Dao, och du kanske känner mig som Betty Fvck. Jag är född i Vietnam och flyttade till Finland 2010. Jag är doktorand vid Hanken; utöver det är jag artist och producent för Queer-evenemang i Helsingfors.

Jag älskar att det här jobbet har gjort det möjligt för mig att nå så många människor inom HBTQIA+ communityn, POC, invandrare och andra minoritetsgrupper i vårt samhälle. Jag hör nästan varje dag från människor som försöker hitta sina väg och dagligen kämpa mot orättvisa hinder för att vara deras autentiska jag. Jag pratar ofta med dem som kämpar med en känsla av annorlundahet, som känner sig undervärderade eller osynliga på grund av sin hudfärg eller invandrarbakgrund. Jag har mött människor och visat dem hur vi kan höja våra röster, skapa trygga utrymmen och skapa förändringen mot sann jämlikhet.

Med alla dessa lärdomar och handlingar bestämde jag mig för att ta ett modigt beslut i mitt liv: bli en kandidat i nästa finska riksdagsval. Jag är förmodligen den första Drag Queen i världen att göra det, men jag kommer definitivt inte att bli den sista eftersom detta öppnar så många dörrar för Queers, POC och andra minoriteter. Jag tror att ett ljus föder ett annat och tillsammans kommer vår engagerade gemenskap att tända dem runt omkring det.

Jag förespråkar könsmångfald, arbetsplatsinkludering, queerfamiljer och en förbättrad translag.

Tack för ditt stöd!

Namn: Phuong Dao (Betty Fvck)
Titel: Doktorand, artist